Tuesday, 10 February 2015

RESEPI CIK MEK MOLEK (MEK COMEL) VERSI TERENGGANU

Huuuuuu... Lapar, lapar petang ni. Nak makan apa ya? Tercari2 makanan di dapur sudah kosong. Tanpa diduga, mata kite ni terlajak cepat lihat bekalan makanan.. Hahahaha.. Kalau bab makan kan.. Ternampak sesuatu dalam plastik beg, iaitu ubi keledek (ubi steylerr) dalam loghat ganu. Dalam kepala mulalah berpusing2 seperti naik buaian. T__T.. Tinkkkkkkkk..Yeah dah dapat idea nak buat ape petang ni...
Tudia tudia.... Dah mai dah idea nak buat mek comel versi ganung ni..

Q buat sensorang je tau xdak orang pun nak tolong.. Tapi time makan ramai je datang makan.. Gerammmmmm!! Takpe sabar lah wahai hati..

Jomlah kita usha cara nak buat mek comel ni mudah ke payah?

Bahan-bahan:

- Ubi Keledek (Ikut jumlah nak buat banyak atau sikit)
- Tepung Gandum (Q guna cap sauh)
- Gula
- Garam

Cara-cara:

1) Basuh ubi terlebih dahulu sebelum merebusnya kerana terdapat kotor2 kan.
2) Rebus ubi keledek berkenaan selama 30 minit.



Rebus dalam periuk la uolss.. Bukan kuali ya..

3) Setelah ubi masak, biarkan ubi tersebut sejuk sepenuhnya dalam 1 jam jugak la kot.
4) Kopekkan kulit setelah ianya sejuk dan penyekkan ia sehingga hancur.
5) Letakkan tepung gandum mengikut tahap ianya menjadi keras sedikit dan senang untuk diuli.


Selagi ia lembik, selagi itulah Q letak gandum
Phewwww....

6) Setelah adunan dah menjadi, Q pun mulalah mengulinya dan membentuknya lubang di tengah untuk letak gula.


Haaaa....tadaaa

7) Letakkan gula di dalamnya.
8) Dan tutup kembali supaya jadi bujur bentuknya.


9) Seterusnya, goreng dalam kuali dengan minyak yang banyak. Dan boleh dihidangkan.. Ngappppp!! Aummm... Sedap sebab ada manisan gula terasa.


Yeaahhh.. Dah bole makan.

SELAMAT MENCUBA!!

:)





No comments:

Post a Comment